Ders Planı / GENEL KİMYA

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 4.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi SİBEL KAHRAMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Mühendislik öğrencilerine kimyanın temel kavramlarının öğretilmesi, kimya biliminin önemini kavratmak
Dersin İçeriği Maddenin özellikleri ve ölçümü. Atomlar ve atom kuramı. Kimyasal bileşikler. Kimyasal tepkimeler. Gazların özellikleri ve gaz kanunları. Termokimya, Periyodik çizelge ve bazı atom özellikleri, Kimyasal bağlar I; temel kavramlar. Kimyasal bağlar II; bağ kuramları. Sıvılar, katılar ve moleküller arası kuvvetler.

Haftalık Ders Konuları

1MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜMÜ: Kimyanın amacı, bilimsel yöntem, maddenin özellikleri ve sınıflandırılması, maddenin ölçümü, bilimsel yöntemde belirsizlik, anlamlı rakamlar.
2ATOMLAR VE ATOM KURAMI: Kimyada ilk buluşlar ve atom kuramı, elektronlar ve atom fiziğinde diğer buluşlar, atom çekirdeği, kimyasal elementler, atom kütleleri, periyodik cizelgeye giriş, mol kavramı ve Avogadro sayısı, hesaplamalarda mol kavramının kullanılışı.
3KİMYASAL BİLEŞİKLER: Kimyasal bileşik çeşitleri ve formülleri, mol kavramı ve kimyasal bileşikler, kimyasal bileşiklerin bileşimi, yükseltgenme basamakları, kimyasal bileşiklerin adlandırılması, inorganik ve organik bileşiklerin adları ve formülleri.
4KİMYASAL TEPKİMELER: Kimyasal tepkimeler ve kimyasal eşitlikler, kimyasal eşitlik ve stökiyometri, çözeltide kimyasal tepkimeler, sınırlayıcı bileşenin belirlenmesi, tepkime stökiyometrisinde diğer konular.
5SULU ÇÖZELTİLERİN TEPKİMELERİNE GİRİŞ: Sulu çözeltilerin yapısı, çökelme tepkimeleri, asit-baz reaksiyonları, yükseltgenme-indirgenme tepkimeleri ve denkleştirilmeleri, yükseltgeyici ve indirgeyici maddeler, sulu çözeltilerin stokiyometrisi
6GAZLAR: Gazların özellikleri: Gaz basıncı, basit gaz yasaları, ideal ve genel gaz denklemi ve uygulamaları, kimyasal tepkimelerde gazlar, gaz karışımları, gazların kinetik ve molekül kuramı ve bu kurama bağlı gaz özellikleri, gerçek gazlar.
7TERMOKİMYA: Termokimyada bazı terimler, ısı, tepkime ısısı ve kalorimetri, iş, termodinamiğin birinci yasası, tepkime ısısı ve hesaplanması: Hess yasası, standart oluşum entalpisi. çizelge. Yüklü Dosya Bulunmamaktadır
8ATOMUN ELEKTRON YAPISI: Elektromanyetik ışıma, atom spektrumları, kuantum kuramı, Bohr atom modeli, yeni bir kuantum mekaniğine yol açan iki kavram, dalga mekaniği, kuantum sayıları ve atom orbitalleri, hidrojen atomunda orbitallerin yorumu ve gösterimi, elektron spini, çok elektronlu atomlar, elektron dağılımı, elektron dağılımları ve periyodik çizelge.
9Dönem içi sınavı
10PERİYODİK ÇİZELGE VE BAZI ATOM ÖZELLİKLERİ: Elementlerin sınıflandırılması: Periyodik yasa ve periyodik çizelge, metaller, ametaller ve iyonları, atomlar ve iyonların büyüklüğü, iyonlaşma enerjisi, elektron ilgisi, manyetik özellikler, elementlerin periyodik özellikleri.
11KİMYASAL BAĞLAR I : Temel kavramlar: Lewis kuramı, kovalent bağlanma, polar kovalent bağlar, Lewis yapılarının yazılması.
12KİMYASAL BAĞLAR II : Temel kavramlar: Oktet kuralından sapmalar, moleküllerin biçimleri, bağ derecesi ve bağ uzunlukları, bağ enerjileri.
13KİMYASAL BAĞLAR III: Valans-bağ kuramına giriş, atomik orbitallerde hibritleşme kuralı, çoklu kovalent bağlar, moleküler orbital kuramı, delokalize elektronlar, metal bağları.
14SIVILAR, KATILAR VE MOLEKÜLLER ARASI KUVVETLER: Moleküller arası kuvvetler ve sıvıların bazı özellikleri, sıvıların buharlaşması, Buhar basıncı, katıların bazı özellikleri, faz diyagramları, van der Waals kuvvetleri, hidrojen bağı, kristal yapılar.

Kaynaklar

1. R.H. Petrucci, W.S. Harwood, F.G. Herring. Genel Kimya: İlkeler ve modern uygulamalar, Prentice-Hall, Inc., 8. baskı.
2.Chemistry ,R.Chang.McGraw-Hill inc. 6th Edition.
3.Chemistry, J.Mcmurry,R.C.Fay.Prentice-Hall Inc.2nd Edition