Ders Planı / İLETİŞİM KURAMLARI-I

Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı İletişim Kuramları I dersi, iletişim ve medya çalışmaları alanında geliştirilen yaklaşım, kuram ve modelleri genel sosyal teoriyle ilişkisi içinde ele almaktadır. Bu doğrultuda derste, değerlendirilen kuramların temel kavram ve savları ortaya konulurken, söz konusu kuramların üretildiği tarihsel, kültürel ve entelektüel bağlamın belirginleştirilmesine çalışılmaktadır.
Dersin İçeriği Dersin içeriği; iletişim araştırmalarının kökenleri, erken dönem iletişim araştırmaları, iletişim araştırmalarının sınıflandırması ve dönemleştirilmesi, erken dönem ana akım araştırmaları ve kurucu babalar ile ortaya koydukları ilk iletişim modelleri ve medya etkilerini açıklamaya açıklamaya çalışan güçlü etki dönemine dönüş dönemindeki araştırmalarla ortaya gündem belirleme, suskunluk sarmalı ve ekme (yetiştirme) kuramıdır.

Haftalık Ders Konuları

1İletişim alanının temel kavramlar; dönemleştirme ve çeşitli sınıflandırmalar
2Ana akım (main stream) yaklaşımlarca geliştirilen temel kuramların genel yapısı
3Chicago Okulu ve çalışmaları
4Erken dönem etki araştırmaları: Uyaran Tepki Modeli, Hipodermik İğne
5Katz ve Lazarsfeld’in iki aşamalı kitle iletişim ve kişisel etki modeli; eşik bekçiliği kavramı
6Güçlü Etki Kuramı ve Zincirleme İletişim Modeli (Lasswell Formülasyonu)
7Enformasyon Kuramı ve Matematiksel İletişim (Shannon&Weaver) Modeli
8Dinamik İletişim Modeli (Osgood & Schramm Modeli)
9Gerbner’in Genel İletişim modeli
10Denge Modelleri
11Kamuoyu kavramı ve medyanın etkilerine yönelik yaklaşımla
12Suskunluk Sarmalı Kuramı
13Gündem Belirleme Kuramı
14Ekme (Yetiştirme) Kuramı

Kaynaklar

(ed.) Erkan Yüksel, İletişim Kuramları, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir, 2013
Güngör, Nazife, İletişim Kuramlar Yaklaşımlar, 2. baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2013
Oya Tokgöz, İletişim Kuramlarına Anlam Vermek Başlangıcından Günümüze Anglo Amerikan İletişim Kuramı, İmge Kitabevi, Ankara, 2015
(Der) Erol Mutlu, Kitle İletişim Kuramları, Ütopya Yayınevi, Ankara, 2005
İrfan Erdoğan, Medya Teori ve Araştırmaları, Erk Kitabevi, 2014.
Şermin Tekinalp - Ruhdan Uzun, İletişim Araştırmaları ve Kuramları, Beta, 2013
Dennis McQuail – Sven Windahl, Kitle İletişim Modelleri, Çev. Konca Yumlu, İmge Kitabevi, Ankara
John Fiske, İletişim Çalışmalarına Giriş, Çev. Süleyman İrvan, Pharmakon, Ankara
Der. Jacques Perriault, İletişim Bilimlerinin Unutulmuş Kökenleri, çev. Hüseyin Köse, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2016
Eric Maigret, Medya ve İletişim Sosyolojisi, 4. baskı, çev. Halime Yücel, İletişim Yayınları, İstanbul, 2014
Halime Yücel- Michel Bourse, İletişim Bilimlerinin Serüveni. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.2012.
Ömer Özer, Doyumun Öyküsü, Literatürk academia, Konya, 2016