Ders Planı / DİN, KÜLTÜR VE KALKINMA

Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi RAMAZAN KURTOĞLU
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilerin analitik düşünebilme olgusunu geliştirme, pekiştirme ve de uygulamasını teşvik etmektir.
Dersin İçeriği Dersin içeriği Din ve Kalkınmanın arasında kondisyonel bir ilişkinin olduğunu varsayan hipotezlerin analizlerini yapmaktır.

Haftalık Ders Konuları

1Giriş.
2Dinin Tanımı.
3Din Teorileri.
4Din Üzerine Felsefi Görüşler.
519. ve 20. Yüzyıl Teorileri.
6Din üzerine Dini Teoriler.
7Eski Dinler.
8Afrika Dinleri.
9Batı Dinleri.
10Doğu Dinleri.
11Din ve Kalkınma Fütüvvet ve Ahilik
12Tawney ve Dinler ve Kapitalizm. Weber ve Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu.
13Roper ve 17. Yüzyılın Kırizi.
14Neo Kapitalizm ve Dinler.

Kaynaklar

OXTOBY Willard G. (edt.), World Religions: Eastern Traditions, Oxford University Press, Toronto,1996.

LUDWİG Theodore M., The Sacred Paths of the West, Prentice Hall, New Jersey, 1994.

TAWNEY R. H., The Religion and the Rise of Capitalism: A historical Study, UML, Michigan, 2005.

WEBER, Max., The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism, (by) Talcot Parson, Routledge, London, 2001.

ROPER, Hugh, Trevor., The Crisis of the Seventeenth Century: Religion, The Reformation and Social Change, Liberty Fund İnc, İndianapolis, 1967.