Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Ders, güncel kurgu uygulaması kullanılarak, kurgunun temel kavramlarının, devamlılık esaslarının neler olduğunun açıklanması, kısaca video kurgulamaya ilişkin temel kullanma bilgi ve beceresinin öğrenciye kazandırılması ve video kurgulama konusuna ilişkin özgün çalışmaların oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği Ders, kurgunun temel ilkeleri, kesme, çok katmanlı kurgu, ses, video ve imaj dosyalarının tanımı, projeye eklenmesi ve benzeri konuları ele alırken, öğrencinin tanımlanan kriterlere göre özgün çalışmasını oluşturması içeriğinden oluşmaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Ders kapsamındaki temel kavramlar ve dersin işlenmesi sırasında ihtiyaç duyulacak materyallerin tanımlanması. Video prodüksiyonun genel yapısı ve işlevinin örnekler üzerinden analizi.
2Kurgunun tarihsel süreci reklam tasarımlarında kurgu örnekleri. Temel kurgu programları, türleri.
3Genel kurgu çeşitleri, temel görüntü geçişlerinin örnekler üzerinden incelenmesi.
4Kurguda çerçeveleme ve plan. Çekim, kamera açılarının tanımlanması örnekler üzerinden analiz. Ara ödev sunumu.
5Görüntü oluşumunun göstergelerinden ışığın örnekler üzerinden analizi. Footage, Linear Editing, Non linear editing, SD, HD, field progresive, grafik animasyon, CGI, Compositing kavramlarının açıklanması. Adobe Premiere Pro programının işlevi ve ara yüzün tanınması. Vize briefinin verilmesi.
6Görüntü oluşumunun göstergelerinden rengin örnekler üzerinden analizi. Ses, video ve imaj dosyalarını tanıma, import, klasör tanımlama, dosyaların düzenlenmesi. Ödev teslimi. Vize projesi onay süreci.
7Programın katmanlarını tanıma ve kullanma, cut kurgu, video ve ses dosyalarıyla çalışma, gridler ve rotasyon ayarlama, transition effect mantığının uygulamalı anlatımı. Vize projesi onay süreci.
8Vize proje teslim.
9Sesli videoların görüntü ve ses katmanlarını ayırma ve her birine ayrı ayrı müdahale etme, ortam sesi, efekt ses ve müzikle çalışma, export tercihlerini tanıma, düzenleme, uygulama
10Sesli videoların görüntü ve ses katmanlarını ayırma ve müdahale etme, ortam sesi, efekt ses ve müzikle çalışma, export tercihlerini tanıma, düzenleme, uygulama.
11Ortalama 15 sn.lik bir klip hazırlamak için yapılacak ön çalışmalar, görsellerin -duragan ya da hareketli- ve ses dosyalarının hazırlanması, hareketsiz görüntülere hareket verme ya da farklı video formatların düzenlenmesi. Final proje briefinin verilmesi.
12Efekt sekmesinin kullanımı, hazır efektleri tanıma ve efekt oluşturup kaydetme. Speed Duration, time remapping özelliklerine ait uygulama. Efektlerin hareketlendirilmesi, keyframe çalışması, final proje onay süreci.
13Kameralar arası görüntü geçişi, Photoshop ve Illustratorde üretilmiş işlerin Premiere aktarılması ve hareketlendirilerek render alınması. Ara ödev sunumu, final proje onay süreci.
14Final Proje ve ödev teslimi.

Kaynaklar

Sinema ve Televizyonda Görüntü Kurgusu, Aleksey G.Sokolov/ Çev.Semir Aslanyürek, Agora Kitaplığı, İstanbul, 2007-01-04 ISBN 9944916617



Göz Kırparken, Walter Murch/Çev.İlker Canikligil, Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2005-07-13, ISBN 9756176121



Video ve Film Kurgusuna Giriş, Bülent Küçükerdoğan, Turhan Yavuz, İbrahim Zengin, ISBN 975-8716-35-2