Ders Planı / SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin süt ve sütten imal edilen ürünlerin karakteristiklerini bilmelerini sağlamak ve gastronomi ve mutfak sanatları alanında bu ürünleri sağlıklı bir şekilde değerlendirme ve kullanma becerilerini geliştirmektir
Dersin İçeriği Süt ve ürünlerinin (tereyağ, yoğurt, peynir, dondurma, süt tozu, pastörize süt, UHT süt vb) tanımı, çeşitleri ve özellikleri, üretimi, kalite kriterleri, satın alınması, muhafazası, sunumu ve kullanımı sırasında dikkat edilecek hususlar

Haftalık Ders Konuları

1Süt ve süt ürünlerinin genel karakteristikleri
2Süt ve süt ürünlerinin fonksiyonları ve gastronomideki kullanım alanları
3Çiğ süt, süt alımı ve ön işlemler
4Pastörize ve UHT süt
5Yoğurt ve Ayran
6Krema ve tereyağ
7Peynir
8Yerli peynir çeşitleri
9Ara sınav
10Dünya peynir çeşitleri
11Koyulaştırılmış süt
12Süt tozu
13Dondurma
14Sütlü tatlılar

Kaynaklar

Türkiye'nin Peynirleri. Sharon Croxford. İnkılap Kitabevi
Süt Uyuyunca (Türkiye Peynirleri). Artun Ünsal. Yapı Kredi Yayınları
Silivrim Kaymak - Türkiye'nin Yoğurtları(Türkiye'nin Yoğurtları).Artun Ünsal.Yapı Kredi Yayınları
Süt Ve Süt Ürünleri Kitabı. C. Tekinşen, 2005
Süt ve Mamülleri Teknolojisi, Prof. Dr. Mustafa Üçüncü, SİDAS