Ders Planı / GASTRONOMİDE RENK VE TASARIM

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. KAMİL BOSTAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Renk teorisi, renkler arası ilişki ve uyum konularını ele alarak, yiyecek ve içecek işletmelerinin iç mekan tasarımında kullanılan renk ve dokunun görsel ve psikolojik etkileri üzerine öğrencilerin yeterli bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır
Dersin İçeriği Renk kuramları ve renk sistemleri; mekan-renk ilişkisi; mekan kimliği: farklı kullanım amaçlarına uygun olarak mekanlarda malzeme ve renk seçimi, rengin psikolojik etkisi: mekanın ferahlığı ve baskısı ile renk ilişkisi; restoran için mekan seçimi; restoran temasına göre tasarım; mutfak tasarımı ilkeleri; üretim ve servis alanları mekan dağılımı; masa üstü malzemelerinin ve masa örtülerinin seçimi.

Haftalık Ders Konuları

1RENK KURAMLARI VE RENK SİSTEMLERİ; RENK ALGISI VE GÖRÜŞÜ
2RENKLERİN DEĞERLERİ, RENK PERSPEKTİFİ, RENKTE DERİNLİK VE AÇIK / KOYU ETKİLERİ
3RENKTE SICAK VE SOĞUK İLİŞKİLERİ, KAPATICI VE SAYDAM RENKLER
4RENK UYUMU, EŞZAMANLI RENK İLİŞKİLERİ
5RENK ZITLIKLARI, RENK KARIŞIMLARI
6SEMBOLİK RENKLER VE TERCİHLER
7MİMARİ UYGULAMALAR ÇERÇEVESİNDE MEKANSAL ALGI VE RENK YANILSAMASI
8MEKAN-RENK İLİŞKİSİ; MEKAN KİMLİĞİ: FARKLI KULLANIM AMAÇLARINA UYGUN OLARAK MEKANLARDA MALZEME VE RENK SEÇİMİ
9ARA SINAV
10RENGİN PSİKOLOJİK ETKİSİ: MEKANIN FERAHLIĞI VE BASKISI İLE RENK İLİŞKİSİ
11RESTORAN İÇİN MEKAN SEÇİMİ; RESTORAN TEMASINA GÖRE TASARIM
12MUTFAK TASARIMI İLKELERİ
13ÜRETİM VE SERVİS ALANLARI MEKAN DAĞILIMI
14MASA ÜSTÜ MALZEMELERİNİN VE MASA ÖRTÜLERİNİN SEÇİMİ

Kaynaklar

Mutfakta Sanat-Dekor ve Örnek Sunuşlar. Fahir Telli. Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri
İç Mimarlıkta: Biçim + Yapı. Sally Stone, Graeme Brooker. literatür Yayıncılık

Gastronomide renk ve tasarım ders notları.