Yaşam Alanlarında Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması Kılavuzu


Ülkemiz topraklarının büyük bölümün deprem kuşağında yer alması ve tarih boyunca yaşanan depremler bizlere her an bir deprem gerçeği ile karşılaşacağımızı hatırlatmaktadır. Depremin ne zaman ve nerede meydana geleceği önceden öngörülemediği için olası bir deprem ile ev, okul veya iş yerinde karşılaşabiliriz. Deprem sırasında bulunduğumuz yapının deprem dayanımı ne kadar yüksek olsa da bina içerisinde kullanılan yapısal olmayan eleman olarak adlandırılan eşyalar bizlere zarar verebilirler.

Ev içerisinde kullanılan ve günlük yaşantımızı kolaylaştıran buzdolabı, çamaşır makinesi, dolaplar, abajurlar, yüksek yerlere stoklanmış eşyalar olası bir sarsıntı sırasında devrilerek ya da yer değiştirerek ekonomik kayıplara, yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olabilmektedir. 1999 Marmara Depremleri sonucunda meydana gelen yaralanmaların %50'si, ölümlerin %3'ü ve maddi kayıpların da %30'nun yapısal olmayan unsurlardan kaynaklandığı belirtilmektedir.

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak olası bir depremde meydana gelebilecek bu tür kayıpların en aza indirgenebilmesi için Yaşam Alanlarında Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması Kılavuzu hazırladık. Ev, okul iş yeri gibi tüm yaşam alanlarınızda yapısal olmayan risklerin hızlı ve basit yöntemlerle nasıl azaltabileceğinin adım adım anlatıldığı bu kılavuzdaki uygulamaları kendi yaşam alanlarınızda uygulamanız sizin ve ailenizin olası bir afetten zarar görmemesinin engellenmesine yardımcı olacaktır. 


Yaşam Alanlarında Yapısal Olmayan Risklerin Azaltılması Kılavuzu

güncelleme: 3.8.2017 12:26