Gastronomi çeşitli kültürlerin beslenmesini inceleyen, sadece karın doyurulmasından ziyade gıdaların hazırlanması, pişirilmesi, gıdaların kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri hakkında tatma, keşfetme, araştırma, deneyimleme, yazma, anlama ve kavramayı içeren multidisipliner bir çalışma alanıdır. Gastronomi aslında yemek dünyasını bir bütün olarak tanımlamak için yemek pişirmenin ötesinde bir yaklaşımı içerir. Gastronomi, bilim, sanat, sosyoloji, antropoloji, tarih, edebiyat, dil, felsefe, ekonomi, tarım, turizm ve daha birçok bilim ile ilişkilidir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü eğitimi mutfak uygulamaları, gıda bilgisi, işletmecilik ve sanat/kültür olmak üzere dört temel grup altında işlenmektedir. Ağırlığı oluşturan uygulamalarda temel mutfak becerilerinin geliştirilmesinden başlayarak profesyonelliğe doğru kademeli bir eğitim verilmektedir. Mutfak Uygulamaları I, II, II ve IV olarak sıralanan bu derslerin yanı sıra zorunlu veya seçmeli olarak Türk Mutfağı, Dünya Mutfağı, Unlu Mamuller ve Tatlılar, Pastacılık ve Çikolata, Deniz Ürünleri, Vejetaryen ve Diyet Mutfağı, Servis ve Sunum Teknikleri, Moleküler Gastronomi, Şerbetli Tatlılar, Ürün Geliştirme ve Duyusal Analiz gibi dersler de verilmektedir. İşletmeye Giriş, Örgütsel Davranışa Giriş, Yiyecek ve İçecek İşletmeleri Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Girişimcilik, Mutfakta İş Sağlığı ve Güvenliği, Menü Planlama, İkram ve Etkinlik Yönetimi gibi dersler de işletmecilik anlamında bölüm öğrencilerinin gelişimine katkı sağlamaktadır. Öğrenciler Temel Gıda Bilgisi, Gıda İşleme ve Muhafaza, Gıda Hijyeni ve Güvenliği, Beslenmenin Temel İlkeleri, Gıda Kalite ve Güvenliği Yönetimi gibi dersleri alarak yeterli gıda bilgisi ile mezun olmaktadırlar. Kültür Tarihi, Sanat Tarihi, Mutfak Kültürü, Mitoloji, Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı, Gastronomide Renk ve Tasarım, Görsel Algı Psikolojisi gibi dersler de eğitimin sanat ve kültür ayağını oluşturmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunlarının mesleğini icra edebileceği pek çok seçenek vardır. Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Gastronomi ve mutfak sanatları mezunları sadece mutfaklarda değil gastronomi yazarlığı, mutfak kültürü, yemek fotoğrafçılığı, gastronomi turizmi, gastroekonomi, gastronomi iletişimi, gıda bilimi, beslenme ve daha birçok alanda da çalışmalar gerçekleştirerek ilgili organizasyonlarda istihdam edilebilmektedir. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapılabilirler. Gastronomi uzmanlığı bireylerin kendini ifade edebileceği ender mesleklerden birisidir. Geçmişten günümüze önemini hiç kaybetmediği ve gelecekte de var olacaktır. Yenilikçiliğe ve yaratıcılığı açık olması önemli bir ayrıcalığıdır. Her meslek gibi bu alanda çalışmanın zorlukları vardır. Bu mesleği icra edebilmenin ve başarılı olabilmenin ön önemli unsuru tek kelimeyle ifade edilebilir: TUTKU…
@aydingastronomi İAÜGastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Aydın Gastronomy Dergisi:
https://aydingastronomy.aydin.edu.tr/tr/
güncelleme: 7.8.2023 20:33