6 Mart 2011 PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 27866

YÖNETMELÝK

Ýstanbul Aydýn Üniversitesinden:

ÝSTANBUL AYDIN ÜNÝVERSÝTESÝ TÜRKÇE ÖÐRETÝMÝ UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul Aydýn Üniversitesine baðlý olarak kurulan Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, bu organlarýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkan: Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baþkanýný,

b) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

c) Merkez (TÖMER): Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Mütevelli Heyeti: Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

e) Rektör: Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: Ýstanbul Aydýn Üniversitesini,

ð) Üniversite Yönetim Kurulu: Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

h)  Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; Türk dilinin tarihte ve bugün konuþulduðu ve yazýldýðý bütün eski ve yeni kollarýný araþtýrmak, dil öðrenme ve öðretme yöntem ve tekniklerini geliþtirerek bunlarý uygulamak, Türk topluluklarýnýn farklý coðrafyalarda oluþturduklarý dil, tarih ve edebiyat eserleri gibi kültür eserlerini ve Türk kültürünün çevre kültürlerle olan dil münasebetlerini araþtýrmak ve bu alanda gerçekleþtirilecek her türlü faaliyette bulunmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Türk dilinin tarihsel dönemleri ve çaðdaþ kollarý üzerine araþtýrmalar yapmak, projeler üretmek,

b) Türk dilinin halen konuþulmakta olduðu ülkelerdeki benzer merkezlerle iþbirliði ve ortak çalýþmalar yapmak,

c) Türk dilinin öðretimi ile ilgili dil bilimsel yöntem ve teknikleri geliþtirmek ve bunlarý uygulamak,

ç) Türk dilinin kollarýndan birini konuþan ülkelerin bilim adamlarý ile ortak iletiþim dili konusunda toplantýlar düzenlemek,

d) Türk dilinin bütün kollarýný öðretmeye yönelik programlar düzenlemek,

e) Gerektiðinde Türk dili içerikli servis derslerini yürütmek,

f) Türk dilinin yazýlý ve sözlü kullanýmýnda karþýlaþýlan sorunlarý gidermeye, daha doðru ve etkili kullanýlmasýný saðlamaya yönelik kurslar ve seminerler düzenlemek,

g) Türk dilinin dünya dilleri arasýndaki yeri, önemi, mevcut ve gelecekte karþýlaþabileceði sorunlarý konusunda ulusal ve uluslararasý bilimsel toplantýlar düzenlemek ve öneriler getirmek,

ð) Türk dilinin öðretilmesi çalýþmalarýnda Türk kültürünün tanýtýlmasý hususunun deðerlendirilmesini saðlamak,

h) Türk dilinin doðru ve etkili kullanýmýnýn kazandýrýlmasý için basýn-yayýn organlarý ile iþbirliði yapmak,

ý) Türk dilini ikinci dil olarak öðrenmek isteyenlere seviye belirleme sýnavlarý yapmak ve bunlarýn sonucuna göre öðretim programlarý düzenlemek ve sertifika vermek,

i) Türk dilini ikinci dil olarak öðrenen kiþilere bu dili doðal ortamýnda kazandýrmaya yönelik programlar düzenlemek, Türkiye dýþýndaki ülkelerde çalýþmalarýný sürdüren Türkoloji veya Türk Dili ve Edebiyatý bölümlerinin Türkçe hazýrlýk sýnýflarýna hazýrlýk eðitimi vermek,

j) Talepleri halinde resmî veya özel kurum ve kuruluþlarýn personeline yazýþma ve konuþma eksiklerini tamamlayýcý kurslar düzenlemek, seminerler vermek ve bunlarý sertifika ile belgelemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili ve Üniversitenin tam zamanlý öðretim üyeleri arasýndan, Rektörün teklifi ve Baþkanýn onayý ile üç yýl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür Baþkanýn onayý ile yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün görüþü doðrultusunda; kendisine çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere, Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversitede görevli öðretim elemanlarý arasýndan en çok iki kiþi, Rektörün teklifi ve Baþkanýn onayý ile üç yýllýðýna müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Rektör gerektiðinde ayný usulle müdür yardýmcýlarýný deðiþtirebilir.

(3) Müdür, görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yardýmcýlarýndan birini vekil býrakýr. Vekalet, kesintisiz altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde müdür yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek, Yönetim ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek,

b) Yönetim Kurulunun gündemini belirlemek ve alýnan kararlarý uygulamak,

c) Merkezin amaçlarýný gerçekleþtirmeye yönelik faaliyetleri bir çalýþma takvimine baðlý olarak planlamak, koordine etmek, ilgililere görev vermek ve gerekli denetimleri yapmak,

ç) Merkezin yýllýk bütçesini hazýrlayarak Yönetim Kurulunun onayýna sunmak,

d) Her öðretim yýlý sonunda ve istenildiðinde Merkezin genel durumu ve iþleyiþi hakkýnda rapor hazýrlamak, hazýrladýðý raporu, Yönetim Kurulunun görüþünü de aldýktan sonra Rektöre sunmak.

Yönetim kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdürün görüþü doðrultusunda, Üniversitenin tam zamanlý ve alanla ilgili öðretim elemanlarý arasýndan Rektörün teklifi ve Baþkanýn onayý ile görevlendirilen, Müdür dahil, beþ kiþiden oluþur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir. Görev süresinin bitiminden önce ayrýlan ya da kesintisiz altý aydan fazla Üniversite dýþýnda görevlendirilenlerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu; Merkezin eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma, proje, danýþmanlýk ve yayýn faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esaslarý kararlaþtýrýr. Yönetim Kurulu ayda en az bir kez Müdürün çaðrýsý üzerine toplanýr. Yönetim Kurulu salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþmalarýyla ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak; ihtiyaçlar doðrultusunda geliþtirmek, Rektörlük kanalýyla Baþkanlýða sunmak ve onaylananlarý yürütmek,

b) Merkezin yatýrým ve plan tasarýsýný hazýrlamak,

c) Merkez elemanlarýnýn eðitim, uygulama, araþtýrma, proje, danýþmanlýk ve yayým konularýndaki isteklerini deðerlendirip karara baðlamak,

ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalýþma gruplarý kurmak ve bunlarýn görevlerini düzenlemek,

d) Ders, kurs, staj, sertifika, proje ve benzeri hususlarla ilgili ön araþtýrmalar yapmak,

e) Yurt içi ve yurt dýþýndaki kamu ve özel kuruluþlar ile ortaklaþa yürütülecek çalýþmalarýn temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek,

f) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceði iþleri deðerlendirerek karara baðlamak.

Danýþma kurulu

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyime sahip Üniversite öðretim elemanlarý veya istekleri halinde kamu ve özel kuruluþlardaki uzman kiþiler arasýndan, Müdürün görüþü doðrultusunda Rektörün teklifi ve Baþkanýn onayý ile üç yýllýðýna görevlendirilen en fazla beþ kiþiden oluþur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Danýþma Kurulu, Müdürün baþkanlýðýnda yýlda en az iki kez olaðan olarak toplanýr. Müdür gerekli gördüðü takdirde Danýþma Kurulunu olaðanüstü toplantýya da çaðýrabilir.

Danýþma kurulunun görevleri

MADDE 13 (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Uzun vadeli bilimsel ve idari planlarý deðerlendirerek, Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak,

b) Merkezin projelerine özel uzmanlýk alanlarýnda katký saðlamak,

c) Bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen amaçlar doðrultusunda Merkezin faaliyetleri ile ilgili deðerlendirmeler yapmak ve tavsiye niteliðinde öneriler sunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 14 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektörün teklifi ve Baþkanýn onayý ile görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

             Yürürlük

             MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             Yürütme

             MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul Aydýn Üniversitesi Rektörü yürütür.